Gå til hovedindholdet
Behandlingsrådet 74 Sh

Ved rådsmødet den 22. juni satte Behandlingsrådet gang i tre nye evalueringer af sundhedsteknologier. Samtidig godkendte Rådet analysedesignet vedrørende behandling af obstruktiv søvnapnø, som derfor nu sendes til kvalificering

Behandlingsrådet besluttede på rådsmødet i juni at igangsætte tre nye evalueringer, der er indstillet henholdsvis af virksomheden PhotoCure, Region Midtjylland og Behandlingsrådet. De tre evalueringer er:

  • En evaluering af en diagnostisk teknologi, der kan bruges til at diagnosticere og overvåge kræft i blæren.
  • En evaluering af stentbehandling af udposning på hovedpulsåren i maveregionen, hvor der ses på om behandlingen bør tilbydes patienterne, samt om der er indikationer for, at konservativ behandling i visse tilfælde er at foretrække.
  • En evaluering af behandlingen af håndledsbrud, hvor der undersøges, om der kan opnås mere sundhed for pengene ved øget brug af gips fremfor operation til behandling af brækkede håndled hos patienter over 65 år.

- Vi er rigtigt godt tilfredse med, at vi nu kan igangsætte tre evalueringer, endda med forskellige interessenter som initiativtagere. I marts godkendte Rådet en model for, hvordan Rådet selv kan igangsætte evalueringer. – og med evalueringen af non-operativ behandling af håndledsfrakturer har vi igangsat den første evaluering af denne type. Det er en mulighed, vi er glade for at have, da det giver os mulighed for at handle proaktivt på de input, vi løbende får fra blandt andet det kliniske niveau, og på baggrund af dette igangsætte relevante evalueringer, siger Michael Dall, der er formand for Behandlingsrådet.

Muligheden for at igangsætte evalueringer af egen drift betyder, at Behandlingsrådet selv kan indstille teknologier til evaluering. Hidtil har det kun været muligt for virksomheder, regioner og hospitaler.

- På den her måde kan vi gribe nogle af de problemstillinger og udfordringer, vi hører om fra hospitalerne. Eksempelvis som i denne første evaluering, hvor vi skal afdække, om en non-operativ behandling af håndledsfrakturer er at foretrække for patienter over 65 år. Det gør vi, fordi der bruges mange ressourcer på operativ behandling af håndledsfrakturer på hospitalerne, og der samtidig er ny evidens, der indikerer, at non-operativ behandling, såsom gips, er en ligestillet behandling for patienter over 65 år. Potentielt set vil man således kunne spare personaleressourcer, ressourcer til operationer og lave et mildere patientforløb – og det er det, vi vil afdække gennem evalueringen, siger Michael Dall

Analysedesign til kvalificering

Behandlingsrådet valgte ved rådsmødet desuden at godkende analysedesign vedrørende behandling af obstruktiv søvnapnø. Analysedesignet sendes derfor nu til kvalificering. Kvalificeringen varer frem til den 11. august 2023 kl. 12.00. Har din virksomhed interesse for denne analyse og har I bemærkninger til analysedesignet, kan du læse mere om kvalificering her.

Du finder analysedesignet for analysen vedrørende behandlingen af obstruktiv søvnapnø her.