Gå til hovedindholdet

Internationalt samarbejde

Som en af Danmarks nationale HTA-organisationer, er Behandlingsrådet årligt til stede ved flere nationale og internationale konferencer med formålet om aktivt at søge dialog, samarbejde og videndeling med relevante parter og aktører inden for sundhed, HTA og sundhedsteknologi. Foruden tilstedeværelsen på konferencer i hjem- og udland, er Behandlingsrådet også engageret i flere større og mindre netværk, heriblandt ”Head of HTA Agencies”, INAHTA og Nordisk HTA Netværk.   

Det stærke samarbejde om ny europæisk HTA-lovgivning 

I slutningen af 2021 vedtog EU Kommissionen ny lovgivning, HTA-forordningen, som kommer til at have stor indflydelse for fremtidige vurderinger af lægemidler og medicinsk udstyr – samlet betegnet som sundhedsteknologier - blandt medlemslandene i EU. 

12. januar 2025 skal HTA-forordningen være implementeret. Det betyder, at fra 2025 kommer til at foregå et fælles arbejde om HTA mellem EU's medlemslande. Overordnet set er der to opgaver som skal løses:  

  • Fælles videnskabelige samråd, som er et tilbud om dialog og rådgivning til udviklere af sundhedsteknologi i den kliniske udviklingsfase og indsamling af relevant data til en fremtidig HTA-proces.  

  • Den anden opgave er selve vurderingen, som benævnes fælles kliniske vurderinger. Vurderingerne tager udelukkende udgangspunkt i en evaluering af den relative kliniske effekt af en sundhedsteknologi. Resultatet af denne opgave er en rapport, som efterfølgende skal anvendes af de nationale HTA-organisationer i EU's medlemslande.  

Samrådene og vurderinger af sundhedsteknologi udføres af en bedømmer og medbedømmer fra HTA-organisationerne blandt EU-medlemslandene.  

HTA-forordningen har til formål at harmonisere, effektivisere og sikre adgangen af vigtig sundhedsteknologi til borgerne i EU. Efter den fælleseuropæisk vurdering af sundhedsteknologi, skal Behandlingsrådet og de andre nationale HTA-organisationer fortsat udarbejde en national anbefaling – men fremadrettet skal den fælleseuropæiske HTA indgå i den nationale bearbejdning.  

De første EU HTA’er skal igangsættes og færdiggøres allerede i 2025. Nye kræftlægemidler og ATMP’er (advances therapy medicinal products) skal være de første typer af sundhedsteknologier til at undergå den europæiske HTA-proces. Efterfølgende vil flere typer af lægemidler skulle undergå den fælleseuropæiske HTA-proces, hvortil der i 2030 skal være en vurdering af alle nye lægemidler.  

For medicinsk udstyr er tilgangen en anden. Her vil der i slutningen af 2025, udvælges et antal høj-risiko medicinsk udstyr, som skal gennemgå en fælles klinisk vurdering i 2026. Der vil efterfølgende hvert år blive udvalgt og igangsæt et antal af fælles videnskabelige samråd og fælles kliniske vurderinger af medicinsk udstyr.   

Til at understøtte de fælleseuropæiske HTA-processer er der oprettet en europæisk HTA IT-platform. Denne platform er central for udveksling af informationer og dokumentation mellem udviklere af sundhedsteknologi, bedømmere og medlemslande. Derudover muliggør HTA IT-platformen deling af nationale vurderinger af sundhedsteknologi blandt medlemslandene. 

Til at overse udførelsen af HTA-forordningen, er der nedsat en HTA Koordinationsgruppe. Hvert EU-medlemsland kan stille med op til tre repræsentanter, som jævnligt mødes og klargør overgangen til den nye lovgivning mod 2025. I HTA Koordinationsgruppen deltager Behandlingsrådet sammen med Medicinrådet og Lægemiddelstyrelsen. 

For Behandlingsrådet er det naturligt og meningsfuldt at deltage i det forberedende arbejde såvel som implementeringen heraf. Behandlingsrådet har flere medarbejdere, som er engageret i at skabe de metodiske- og processuelle rammer for et fælleseuropæisk HTAs-setup - som i sidste ende kommer til at have betydning for nationale anbefalinger af sundhedsteknologi.  

Heads of HTA Agencies  

Som reaktion på vedtagelsen af HTA-forordningen, er der oprettet en formel sammenslutning af europæiske HTA-organisationer. Alle medlemmerne af sammenslutningen er engageret i HTA-forordningens forberedende og implementerende arbejde. Formålet med sammenslutningen er dels at agere fælles talerør for europæiske HTA-organisationer og understøtte HTA Koordinationsgruppen i at bygge det fremtidige EU HTA system.  

Faglige netværk skaber samhørighed og mulige samarbejder  

Nordisk HTA Netværk:

Foruden Behandlingsrådets stærke engagement i implementeringen af HTA-forordningen, deltager Behandlingsrådet også i et mere nært og regionalt forankret fællesskab, som har til formål at styrke HTA-disciplinen i vores del af Europa. I et fælles samarbejde med de nordiske lande, Nordisk HTA Netværk, dannes netværk og fællesskab mellem evalueringsinstitutioner i Finland, Norge, Sverige og Danmark. Fællesskabet tillader vidensdeling, kompetenceudveksling og fremtidige muligheder for samarbejde, både inden og udenfor HTA-forordningens indhold. Netværket er i 2024 blevet mere formaliseret gennem udarbejdelse af et fælles kommissorie og arbejdsplan for 2024-2025.  

INAHTA (International Network of Agencies for Health Technology Assessment): 

Fra vores nære fællesskab mellem de nordiske lande, deltager Behandlingsrådet også i INAHTA - en international sammenslutningen af HTA-organisationer fra hele kloden. I INAHTA behandles faglige såvel som policy-relateret temaer, som muliggør netværk og videndeling med en divers gruppe af HTA-aktører fra andre kontinenter, til både månedlige fagmøder og årlige konferencer. Behandlingsrådet har været en aktiv del af INAHTA siden 2024, hvor vi både har præsenteret på den årlige INAHTA Congress og høstet stor anerkendelse ved en 2. plads i INAHTAs HTA Impact Award.